S-a redeschis frontiera Triplex Confinium, între România, Ungaria şi Serbia

Punctul Triplex Confinium, de la graniţa dintre România, Serbia şi Ungaria, s-a redeschis pentru acest sfârşit de săptămână, pentru a celebra cooperarea euroregională Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT).

De 20 de ani, în fiecare lună martie, tripla frontieră, între România, Serbia şi Ungaria se deschide pentru cetăţenii celor trei ţări. Călin Dorba, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Kakas Béla, preşedintele Consiliului Judeţean Csongrád şi preşedintele în exerciţiu al DKMT, şi liderul Guvernului Provinciei Autonome Voivodina, Igor Mirovici s-au întâlnit la piatra Triplex Confinium, pentru tradiţionala festivitate de deschidere a graniţei triple; între România, Ungaria şi Serbia. Cei trei au deschis practic graniţele, trecând în Ungaria, la Kübekháza, locul unde a avut loc Adunarea Generală a Cooperării Regionale DKMT.

„În urmă cu 20 de ani, devansând evenimentul festiv al semnării actului de constituire al Euroregiunii din noiembrie, în luna mai a anului 1997, aici la Triplex Confinium, la punctul de întâlnire a graniţelor dintre ţările noastre, a avut loc prima deschidere a frontierei dintre cele trei ţări, act cu caracter profund simbolic. Prin aceasta, s-a deschis calea către un proces natural al reînnodării vechilor relaţii dintre locuitorii din această regiune. De atunci în fiecare an, la sfârşitul lunii mai, ne întâlnim pentru a sărbători apropierea dintre regiunile noastre, a locuitorilor din aceste zone şi a relaţiilor de bună colaborare. Înfiinţarea Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa în urmă cu 20 de ani, prin semnarea protocolului de la Szeged, a aşezat bazele cooperării transfrontaliere în formă instituţională, a creat cadrul necesar desfăşurării diferitelor acţiuni de parteneriat în variate domenii, statuând un exemplu pentru autorităţile publice locale, comunităţile din regiune, pentru actorii economici şi pentru cetăţeni”, a declarat Călin Dobra.

Citeste mai mult: Adevărul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *